Föreningen samt två berörda byar har idag 29/6 till Länsstyrelsen Dalarna samt Länsstyrelsen Gävleborg skickat in en överklagan på nuvarande samrådsprocess samt yrkat ett omedelbart upphävande av samrådet i nuvarande form.


Nedan är en del av underlaget som är inskickat:
————————————————–

Överklagan och yrkande rörande Dalavinds Samrådsprocess Projekt Orsa Norr
Bakgrund:
I ett utskick som inte är daterat, men inkom till fastighetsägarna i berört område runt 18 maj, framställs att ett samråd ska genomföras skriftligt. DalaVind hänvisar till rådande pandemiläge.

Vi anser att detta förfaringssätt INTE lever upp till kravet om ”meningsfullt samråd” vars krav återfinns i miljöbalken 6 kap. 31 § första stycket.

Nedan presenterar vi bakgrunden till vårt yrkande.

  1. Beslut på felaktiga grunder

Underlag – Kommunikation mellan oss och DalaVind

Frågeställning från oss:

Ni hänvisar till pandemi och att samråd därmed bara kan ske via brevledes kommunikation. Anser ni att samrådskravet trots allt uppfylls genom en sådan hantering? Finns det enligt er en laglig grund för ett sådant förfarande? Och följdfrågan om ja, tycker Dalavind att det är ett lämpligt förfarande för samråd?

Svar från Dalavind

”I normalfallet sker ofta även muntliga samråd i form av utställningar el. dyl. i kombination med det skriftliga samrådsförfarandet. Med anledning av pandemin har vi rådfrågat prövningsmyndigheten (Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen) samt Länsstyrelsen Gävleborg och fått klartecken att ett skriftligt samråd på det sätt som nu genomförs bör anses vara tillräckligt i kombination med de samtal som förts och kommer att fortsätta föras. Samrådstiden är normalt 3–4 veckor men vi har av ovanstående skäl valt att förlänga tiden mellan 18/5 till den 9/7 vilket är dryga 7 veckor.”

Här menar vi att ingångsparametrarna som lämnats till Länsstyrelsen för det första är felaktiga i form av att man gett sken av att man påbörjat informationssamtal. Detta anser vi vara felaktigt. Dessa påstådda samtal har efter omfattande efterforskning med intressenter i området visat sig inte vara genomförda. Över 2000 personer med intresse för Vindkraftsparken har tillfrågats i en undersökning om de haft informationskontakt med DalaVind innan samrådsutskicket. Endast en (1) person har svarat att man haft det. Övriga 2000+ har inte.

För det andra så har inte heller har Dalavind lyckats redovisa detta vid konkreta efterfrågan annat än i svepande ordalag. Därmed menar vi att Länsstyrelsens beslut att tillåta skriftligt samråd tagits på felaktiga grunder.

  1. Informationsbrist.

Vi upplever även en kraftig informationsbrist med nuvarande förfaringssätt. Vi önskar ett öppet fysiskt möte där alla samtidigt kan delta och inget hindrar det i höst.

Vidare kan konstateras att Dalavind inte heller följt riktlinjerna kring information som Länsstyrelsen Dalarna tagit fram i projekt ”Hållbar Vindkraft Dalarna”. Information innan samråd har helt saknats. Det här är stora brister anser vi. DalaVind har hänvisat att man inte behöver följa Länsstyrelsens riktlinjer.

  1. Felaktiga och vilseledande underlag

Nuvarande samrådsunderlag har dessutom visat sig ha uppenbara brister i form av vindkraftverk som inte redovisats vilket efter påpekande från oss erkänts. Underlaget kan alltså inte anses hålla för ett samråd.

Vi kan konstatera att detta projekt ger ett mycket omfattande avtryck på miljön och att bra samråd därför är vitalt för ett lyckat utfall för alla parter.

Pandemin är enligt folkhälsomyndigheten på väg att lätta, likaså restriktionerna. Vi föreslår att Samrådet återupptas i höst och då med en fysisk träff där alla intressenter är samlade. Då finns även tid för Dalavind att säkerställa att korrekt underlag presenteras. Projektet är så omfattande och påverkar så mycket, därför måste Dalavind kunna ha höjden att vänta in pandemins nuvarande begränsningar och tillse behoven på information till medborgarna omhändertas.

Med hänvisning till ovanstående hemställer vi därför att nuvarande Samråd omedelbart avbryts och återupptas fysiskt där alla kan deltaga.

FFSVK

Tags:

Comments are closed