Insänt till Dalavind 2021-07-09
Föreningen för småskalig Vindkraft Orsa & Ljusdal, nedan kallad FFSVK, överlämnar följande till DalaVinds Samråd Orsa Norr.

Föreningens medlemmar motsäger sig helt och hållet detta extremt exploaterande vindkraftsprojekt av en mycket unik vildmark. Detta eftersom enormt stora natur-, djur- och kulturvärden samt områdets boende och det rika fritidslivet i området kommer påverkas i en så omfattande grad att det överhuvudtaget inte är acceptabelt att genomföra projektet Orsa Norr. Nedan några av alla argument som föreningen vill framföra.

  1. Vildmarken som Orsa Besparingsskog representerar är en av de sista vildmarkerna i södra delen av Sverige. Finnmarken är ett djupt kulturellt område värd att bevaras och skyddas.
  2. Vildmarksområdet lockar inte bara boende och fritidsboende till att verka och leva i området, området lockar även en mycket stor mängd turister, både från Sverige och utomlands. Turister från övriga Norden är frekventa besökare, liksom européer. Turistindustrin i området är en viktig del för företagarna i området samt orterna Orsa och Los/Sandsjö etc. Med den omfattande vindindustrietablering som planeras kommer incitamentet att besöka området att försvinna.
  3. Människor har valt att bosätta sig i området Orsa Besparingsskog samt dess närområden till stor del för att kunna vara en del av vildmarken. Tas den delen bort så finns inte den viktigaste parametern kvar, närheten till vildmarken. Det här oroar våra medlemmar enormt då de riskerar att få en förstörd livsmiljö. Detta tycker vi inte är acceptabelt.
  4. Vindkraftsverken är enormt stora och kommer omvandla hela landskapet till något helt annat än vad det är idag. Tillkommer gör vägar, ledningsgator och kraftstationer som även de kommer göra att stora och viktiga ekosystemområden ödeläggs. Miljöbalansen kommer rubbas enormt i området. Det är inte acceptabelt
  5. Idag saknas långsiktig forskning kring konstant lågfrekvent buller, vibrationer i marken, vad blixtljus i vildmarken gör för djurlivet samt inte minst utsläpp i form av deformation/förslitningsskador av vindkraftsvingar. Här menar föreningen att försiktighetsprincipen måste träda i kraft tills väl underbyggd forskning finns tillhanda som kan tillstyrka att inte djur, natur eller människor kommer till skada.
  6. Störningar utifrån buller och skuggor samt blixtljus kommer störa enormt för de som bor i området eller vistas i området utifrån jakt, fiske, fågelskådning eller bara för att få en unik naturupplevelse i vildmarken. Orörda, opåverkade och tysta, vildmarksrelaterade områden i Orsa Finnmark är av stor betydelse för rekreation och fritidsaktiviteter. Stora naturvärden riskerar att gå till spillo. Det är inte acceptabelt.
  7. Allmänhetens möjlighet att utnyttja den omhuldade sedvanerätten –  allemansrätten – för rekreation och friluftsliv, begränsas givetvis starkt av vindkraftsetableringarnas krav på stora säkerhetsområden med tillträdesförbud. Därmed begränsas allmänhetens möjlighet att vistas i den unika natur som Orsa Norr är. Detta är inte acceptabelt.
  8. Orsa Besparingsskog är en vildmark. I området finns naturreservat som kommer bli påverkade av vindkraftsindustrins exploatering. I hela området finns ett unikt fågel- och fladdermusliv med en mängd häckande arter varav flertalet är utrotningshotade. Att störa och förändra landskapet kommer få stora konsekvenser för områdets fågelliv, inte bara att de riskerar att krossas av vindkraftsbladen som har en periferihastighet på minst 300 Km/h, utan även av den förändrade livsmiljön i övrigt. Detta är inte acceptabelt.
  9. Jakt och fiske är en stor del av upplevelsen i Orsa Besparingsskogs vildmark. Med den vindkraftsindustri som planeras riskeras med hög sannolikhet jakt och fiske påverkas mycket negativt. Mycket pekar på att djurlivet vid vindkraftsparker flyr området pga ljudbuller, rörelser och andra visuella upplevelser, t.ex. blixtljus. Samt inte minst pga den förändrade landskapsbild som vindkraftsindustrin ger. Fisket riskerar att påverkas av utsläpp, inte bara vid byggnationen då enorma mängder sten/makadam kommer urlakas i områdets vattensystem utan även av mikroplaster till följd av förslitningsskador. Hela livsmiljön för vattenlevande organismer kommer påverkas negativt. Det här är inte acceptabelt.
  10. Vildmarken är en i övrigt tyst miljö. Införandet av en vindkraftsindustri kommer störa fåglar, fladdermöss, insekter och däggdjur. Även om riktvärden sägs klaras måste hänsyn tas till den unika vildmarksmiljö som Orsa Besparingsskog är. Att landskapet blir fragmenterat är också en negativ parameter för allt levande i området. Det är tycker inte föreningen är acceptabelt.
  11. Denna planerade industri kommer att förstöra mycket höga naturvärden för all framtid. Vistelse- och boendemiljö för alla fåglar och däggdjur likaså. Flera av de planerade områdena ligger alldeles intill naturskyddsområden. Ingen respekt visas av vindkraftsindustrin. Det här är inte acceptabelt.
  12. Dalavind bygger sina planer på en vindmätpunkt för hela Orsa besparingsskogs område. Några alternativa mindre störande platser har inte ens lyfts. Det menar föreningen visar på att ingen respekt finns för människa, djur och natur. Miljö och livskvalité för djur och människa i är underordnad vindkraftsindustrins önskan om vinster. Det här är inte acceptabelt.
  13. Stort folkligt missnöje. Över tvåtusen (2000) person har gått med i facebookgruppen Nej till Vindkraftsindustri Orsa som är till för att stoppa exploateringen Orsa Besparingsskog.
    Över ett tusen trehundra (1300) personer har skrivit under protestlistan Nej till vindkraftsindustri Orsa, för att rädda unika Orsa Besparingsskog från att bli ett industrilandskap.

Föreningen FFSVK som består av ett hundratal medlemmar, inklusive fast boende och fritidshusägare i Vassjön, Myggsjö mfl. Delar av inlagan kan ha inkommit till DalaVind från parter som ingår i samrådet och kan därmed vara dubbel eftersom medlemmarna har bett föreningen att framföra deras åsikter. Det är den samlade bilden av medlemmarnas åsikter som här lyfts fram.

Styrelsen, föreningen för småskalig vindkraft Orsa & Ljusdal
Genom
Mikael Tarander
Sekreterare, FFSVK

Tags:

Comments are closed